Jair-Ferwerda-Over-Jair-cafeJair-Ferwerda-Over-Jair-kade

Over Jaïr

In 1976 werd Jaïr Ferwerda geboren in het pittoreske Helmond. Die stad was ook de plek waar Ferwerda zijn eerste journalistieke stappen zette. Als 7-jarige verraste hij de straat iedere week met zijn ‘Jaïr Sport’. Het kon dus ook niet anders dan dat hij hierna koos voor de School voor Journalistiek in Tilburg. Het echte vak leerde hij van 1999 tot 2006 bij de dagelijkse talkshow ‘Barend en Van Dorp’ op RTL4. Hij was er redacteur en verslaggever, werkte aan meer dan 960 live uitzendingen, maakte verschillende verkiezingen, EK’s, WK’s en Olympische Spelen mee en hield er zo ongeveer het dikste telefoonboekje van Hilversum en Den Haag aan over.

kamerplant-sansevieria-jairNa Barend en Van Dorp ging Jaïr aan de slag bij Borst en De Jong. Hugo en Wilfried, dus. Met hen maakte hij onder meer de serie ‘Over vaders en zonen’ voor de VPRO. Toen belde zijn goede vriend Frits Barend en sprak de historische woorden: ‘We gaan iets nieuws beginnen.’ Er volgden drie intensieve jaren, waarin Jaïr een van de drijvende krachten werd bij de televisiezender Het Gesprek. Hier ontwikkelde hij zich verder als presentator en groeide met zijn programma ‘Het Binnenhof van Jaïr’ uit, tot zoals Hans Beerekamp het omschreef, ‘het enige programma dat echt inzichten geeft wat er in de Haagse wandelgangen gebeurt’. Toen dat avontuur voorbij was begon Jaïr voor zichzelf. Hij richtte het productiebedrijf JAIR Media op.

Dat betekende onder andere het maken van meerdere politieke documentaires voor de AVRO, een eigen wekelijkse society-rubriek ‘RSVP Jaïr’ voor de NRC, het fijnere redactie- en eindredactie werk voor KRO’s Oog in Oog en ’24 uur met…’ en de presentatie van het Nederland 3 programma ‘De Rekenkamer’. Verder is Jaïr de stuwende kracht en organisator van ‘De nacht van NRC’.